Már Cigándon is működik Kormányablak

Ha rátekintünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye járási térképére, akkor megállapíthatjuk, hogy a megye legkeletibb járása a cigándi, amelynek területén 15 település található. Ami nem látszik a térképen, hogy a járásban 1 városi, 1 nagyközségi és 13 községi önkormányzat működik.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint állandó népessége 17200, lakónépessége pedig 16 ezer fő. Az itt élők örömmel fogadták, hogy kezdeményezésük meghallgatásra került és járásuk időrendben tizenhatodikként felkerülhetett a megye térképére. A Cigándi Járásban az utóbbi 3 évben legalább egyszer létrejött egy államigazgatási szerv új szervezeti egysége:

  • 2013. év első napján a Járási Hivatal,
  • 2013. november 6-án a Katasztrófavédelmi Őrs,
  • 2014. január 1-jén a Járási Munkaügyi Kirendeltség.

A legújabb esemény: 2015. november 5. napján megnyílt a Cigándi Kormányablak, amely a Járási Hivatal székhelyének, okmányirodájának, valamint a hatósági és gyámügyi osztály egy részének elhelyezését biztosító épületben került kialakításra. Ez, a járás életében meghatározó és fontos fejlesztés, amelynek során a hivatal 241,54 m2 hasznos alapterületű „főépületének” közel 85 %-a lett átalakítva és felújítva.

Ennek köszönhetően komfortos ügyfél-, ügyintézői tér, háttérirodák és kiszolgáló helyiségek jöttek létre. Megújult az épület berendezése és felszerelése, valamint a gépészeti, az elektromos és informatikai hálózata, továbbá a legkorszerűbb informatikai eszközállomány került telepítésre.

A Kormányablak 4 ügyintézői munkaállomással és 1 speciális fotófülkével, akadálymentes környezetben fogadja az ügyfeleit. Megállapítható, hogy mind az ügyféltér kialakítása, mind az ügyintézés személyi és tárgyi feltételei adottak ahhoz, hogy a 21. századhoz méltó környezetben intézhessék a polgárok az ügyeiket.

A 2011-ben megkezdett államreform célja a magyar államigazgatás átfogó korszerűsítése, a Jó Állam kialakítása, az emberközpontú és ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. A kormányablakok, mint integrált ügyfélszolgálati irodák kialakításával, az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetésével a Kormány azt kívánja elérni, hogy a közigazgatás által nyújtott szolgáltatásokat az állampolgárok a lehető legegyszerűbb módon érjék el, az ügyintézés menete egyszerű, gyors és hatékony legyen.

A kormányablakok kialakításának további üzenete, hogy egy helyen, mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá a közigazgatás szolgáltatásaihoz. Jelenleg az állampolgárok több mint 400 féle ügykört intézhetnek a második generációs (járási) kormányablakokban. Kormányablak honlapja: https://kormanyablak.hu/hu.

A Kormányablak létrehozásával egyidejűleg a Járási Hivatal épülete egy sikeres, Cigánd Város Önkormányzata által elnyert energetikai pályázatnak és megvalósult fejlesztésnek köszönhetően kívülről is megújult.

A Kormányablak átadó ünnepségen beszédet mondott Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja, Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője és Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere.

A Cigándi Kormányablak címe: 3973 Cigánd, Fő u. 87.

Nyitva tartás
Nap Idő
Hétfő: 7:00 – 17:00
Kedd: 8:00 – 18:00
Szerda: 8:00 – 18:00
Csütörtök: 8:00 – 18:00
Péntek: 8:00 – 18:00